döda kvinnor förlåter inte

Första boken

Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning. 

Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet. Med ett oemotståndligt språk och rasande driv skildrar Katarina Wennstam en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl staden som utsökta klädedräkter. En gedigen research ligger bakom Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.

Kvinnlig frigörelse vid 1800-talets slut

I slutet av 1800-talet  sker omfattande ­­­föränd­ringar i ­Stockholm. Inflyttningen är hög och ­stadens ­invånare dör i masstal. ­Sjukdomar härjar, kvinnor försöker fördriva oönskade foster och olyckorna är många.

Sekelskiftesmorden tar start vid år 1896 och följer sedan året fram till sekelskiftet mellan 1800-och 1900-tal. Bokens tre första delar kretsar kring varsitt tema; Fosterfördrivning, hustrumisshandel (som var accepterat av de flesta vid den här tiden) och arrangerade äktenskap, som här var kvinnors krassa verklighet.

Serien planeras att fortsätta med ytterligare delar utöver dessa tre och ska utkomma en gång om året.