En riktig våldtäktsman

”Utan att anklaga alla män för att vara potentiella våldtäktsmän försöker Wennstam hitta en förklaring till vem som blir det.
Och hennes svar är obehagligt. Det finns nämligen inga givna svar.”
[button size=”small” icon=”fa-book” target=”_blank” hover_type=”default” text_align=”center” text=”KÖP BOKEN HÄR” link=”https://www.adlibris.com/se/bok/en-riktig-valdtaktsman-en-bok-om-samhallets-syn-pa-valdtakt-9789175031460″]

Katarina Wennstam har intervjuat unga sexualförbrytare för att få reda på hur de tänker; psykologer som diskuterar hur samhället kan bemöta en våldtäktsman; jurister och poliser som beskriver hur de resonerar i våldtäktsmål. Här ifrågasätts också myten om den obetvingliga manliga sexualdriften som så ofta tas upp som en ursäkt eller en förmildrande omständighet. Framförallt vänder hon blicken mot männen som begår övergrepp, och hävdar att vi måste börja tala om mäns ansvar för de våldtäkter som begås.
I den mycket uppmärksammade och omdebatterade reportageboken Flickan och skulden — aktuell i nyutgåva hösten 2012 — gav Katarina Wennstam offren hela uppmärksamheten. I En riktig våldtäktsman ger hon en efterlängtad, utvidgad bild av problematiken. Med samma glödande engagemang har hon nu fokus riktat mot gärningsmännen, och omvärldens bild av dem: kan en vanlig, trevlig kille våldta?

Katarina Wennstam är kriminalreporter på SVT och har bl a gjort uppmärksammade reportage i Uppdrag granskning. För Flickan och skulden nominerades hon till Augustpriset för bästa fackbok och till Grävande journalisters Guldspaden. Hon belönades med Sveriges Advokatsamfunds journalistpris och Vilhelm Moberg-stipendiet. Flickan och skulden i pocket låg länge på pocketshops bästsäljarlista.

 

 

”Katarina Wennstam är en fenomenal skribent, grundlig, klarsynt, faktiskt lättläst även när hon skriver de allra tyngsta berättelserna, och helt tiden totalt engagerad (engagerande). Hennes nya bok är ett storverk, minst lika viktig, intressant och förkrossande som Flickan och skulden.” 

Jenny Tunedal, Aftonbladet

”Utan att anklaga alla män för att vara potentiella våldtäktsmän försöker Wennstam hitta en förklaring till vem som blir det. Och hennes resultat är obehagligt. Det finns nämligen inga givna svar.” 

Jenny Björkman, Svenska Dagbladet

”I den nya boken vänder hon blicken mot våldtäktsmännen: Vem är det som våldtar? Varför förgriper sig en man på en kvinna? Varför just våldtäkt? Hon ställer frågor för att ta sig bakom mycket gamla föreställningar (sådana som man brukar hänvisa till när förövaren kommer från Mellanöstern) som får den manliga sexualiteten att fungera som en röd stoppskylt i debatten. Wennstam citerar dr Phil: ’When the testosterone hits nothing can stop a guy’. Det vet vi ju alla, man får förstå en kåt kille… Faktum är att stoppskylten leder till det förhatliga antagandet att alla män är potentiella våldtäktsmän. Wennstams tes är att män förvisso inte bär skuld, men däremot ett ansvar.” 

Victoria Jäderling, Göteborgs-Posten

”I domstolarna verkar det inte handla om vad som har hänt utan vilka aktörerna är. Vad är detta för rättvisa? Nej, man blir förbannad av att läsa Wennstams strålande bok, främst för att hon lugnt plockar isär de fördomar och normer som styr samhället ända in i rättssalarna. Kvinnor är horor eller madonnor. Männen ska vara virila bockar som alltid är redo. Ser ni inte vilka förlorare vi är allesammans? Så varför stoppar alla män unisont huvudet i sanden så fort det handlar om våldtäkter eller misshandel? Upp på barrikaderna för helvete! Sluta tiga och vända bort huvudet. Det här är ert problem också.” 

Johanne Hildebrandt, Aftonbladet

”Wennstam har en nästan diplomatisk svalka. Hon drar inga långtgående slutsatser, tappar aldrig humöret och bemöter de dummaste argument med sakkunskap. Katarina Wennstam vill lyfta fram våldtäkterna som inte blev av. Hon lirkar med patriarkatet och det är kanske det enda sättet.” 

Karolina Ramqvist, Aftonbladet

”Framför allt hoppas jag att En riktig våldtäktsman blir läst av många män, som oftast slår ifrån sig och menar att våldtäktsmän ligger så långt ifrån dem själva. Först när män bryr sig kan våldtäkterna minska. Och, ärligt talat – finner ni er i den syn som förmedlas av samhället, att män är en slags mindre intelligenta varelser som inte går att stoppa när blodet rusar till de nedre regionerna?” 

Johanna Hillgren, Smålandsposten

”Katarina Wennstam lägger i En riktig våldtäktsman ansvaret för våldtäkter och övergrepp där det rimligtvis hör hemma – hos mannen. Naturligtvis främst hos gärningsmännen. Men genom att bryta ner och komplicera de svartvita bilderna av dem och deras gärningar tvingar hon mig att se hur bland annat föreställningar om manlig sexualitet skapar gråzoner, där pojkar och män får ett handlingsutrymme att kränka kvinnor.” 

Jörgen Andersson, Helsingsborgs Dagblad