Skymningsflickan

”Katarina Wennstam skriver så samtidigt uppfostrat, stilistiskt tillbakahållet och välresearchat att man som läsare nästan däckas av den verklighet som döljer sig där ute.
Eller, egentligen, här inne. Bland oss alla.”

Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly?
Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse.
Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet.
Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.

Katarina Wennstams nya bok i serien om Shirin Sundin och Charlotta Lugn söker sig in i ungdomens allra mörkaste skrymslen. Där faror lurar bakom varje hörn, där den som är ung aldrig kan veta vem som går att lita på.
Skymningsflickan är en berättelse om vad som händer när ingen tror på en, men också om styrka och upprättelse.

”Jag är beredd att anbefalla Skymningsflickan som obligatorisk läsning – för tonåringar, tänkte jag först, för boken skulle lätt kunna etiketteras som crossoverlitteratur, lämplig även för ungdomar. Men egentligen önskar jag att alla läste den, för den handlar om oss, om vårt samhälle och brotten vi blundar för när de kommer för nära.

Dessutom är det (förstås!) en bok som är osedvanligt svår att lägga ifrån sig, så svår att jag nästan blir arg. Ska ett sådant ämne vara så här lättläst, så spännande underhållning?” 

Dagens Nyheter

”Katarina Wennstam skriver så samtidigt uppfostrat, stilistiskt tillbakahållet och välresearchat att man som läsare nästan däckas av den verklighet som döljer sig där ute. Eller, egentligen, här inne. Bland oss alla.”

Svenska Dagbladet

”Varje person blir tydlig och klar; berättelsen växer till en sammanhängande och rent förskräcklig helhet. Wennstam får mig som alltid att tro att hon gjort ett samhällsreportage, skildrat verkligheten som den är. Mitt hjärta svider, så urförbannad jag blir.”

Kristianstadbladet

”Otäck och välskriven deckare om vuxna män som utnyttjar internet till att tvinga unga flickor till sex. Skickligt sammanvävt med mycket influenser från verkligheten, vilket inte gör boken mindre otäck.”

Kommunalarbetaren

”Hennes värld är inte svartvit – här finns de grå nyanserna som gör berättelsen trovärdig.

Och framför allt är det spännande.”

Östersundsposten